Urläckra bilder från Gran Turismo HD

En av de största och mest betydelsefulla spelserierna för PlayStation heter Gran Turismo, och innehåller fler bilanpassningsmöjligheter än som egentligen är sunt för en normalt funtad människa att ha tillgång till. Jag minns när en kompis köpte det första spelet till PS one för typ åtta år sedan, och han kunde verkligen sitta i timmar och bara justera däckhöjden eller fjädringen. Jag kan väl inte direkt påstå att jag brydde mig så värst mycket, och det märktes mycket väl när vi körde mot varandra. Han sopade banan med mig fullständigt ett par gånger, och sedan dess har jag mest betraktat serien med en kombination av skam och rädsla. När jag kör bilspel så får det gärna förekomma krockar, vilket nog är skälet till att jag suktar så efter Motorstorm.

Hur som helst så kommer Polyphony Digital att släppa Gran Turismo HD Japan redan i år, med en europeisk release under 2007. Enligt uppgift så kommer spelet att säljas till ett kraftigt reducerat pris, och så kommer man att kunna köpa till sig en hel del fordon och liknande via nätet för en billig penning. På så sätt kan man skräddarsy sin upplevelse efter behov. Spelet kommer även att innehålla onlinetävlingar och skador på bilarna (det kan kanske bli ett alternativ till Motorstorm ändå).

För att haussa spelet har de nu släppt sex stycken otroligt snygga skärmbilder, som av någon anledning föreställer lite bilar och förare. Det ser nästan ut som semesterbilder om du frågar mig. Hur som helst så är de grymt snygga.

Killzone lever!

Minns ni Killzone-filmen som visades upp på E3-mässan 2005? De flesta som såg den kunde knappt tro sina ögon, och med all rätt. Det visade sig nämligen att själva sekvensen inte var tagen från själva spelet, utan var vad utvecklarna ansåg sig kunna göra med kraften i PlayStation 3. Sedan var det väldigt tyst om spelet, och det har inte visats upp på över ett och ett halvt år.

För några veckor sedan så intervjuades Phil Harrison, chefen för Sony Worldwide Studios, av den officiella PlayStation-tidningen (ThreeSpeech har texten) där han meddelar att vi inte kommer att få se något från Killzone förrän de lyckats överträffa folks förväntningar. Just den kommentaren känns både glädjande och lite skrämmande med tanke på kvaliteten på trailern från mässan.

Nu rapporterar Gamespot att utvecklarna Guerrilla har intervjuats av den nederländska tidningen "de Volksrant", där de meddelar att Killzone kommer att bli den absolut dyraste mediaproduktionen någonsin i Nederländerna, med en budget på över 16 miljoner euro (ca 145 miljoner kronor), samt att de har fler än 120 personer som arbetar med spelet.

Killzone 2 (som namnet verkar bli) kommer dessutom att lokaliseras till över 40 olika språk, så vi får se om vi får en svensk version av spelet. Det vore rätt najst om de lyckades fixa lite skickliga röstskådespelare.

Sist men inte minst så bekräftar även artikeln att man kommer att kunna hämta kommande avsnitt direkt från PlayStation Networks onlinetjänst, och att de kommer att bestå av lite mindre kapitel (typ som i Half Life 2).

Det ser i alla fall lovande ut, men vi får se hur länge vi får vänta. Förhoppningsvis så släpps det nästa år, men man vet ju aldrig när det kommer till superhajpade spel. Jag lovar i alla fall att rapportera om kommande Killzone-nyheter så fort jag får dem.

Hacka dig in på en PS3 över Internet och vinn den.

Bloggen har flyttat och den nya adressen är PS3bloggen.se. Klicka här för att komma till den nya sidan och läsa de allra senaste nyheterna, recensionerna och förtittarna!
Är du extremt skicklig på att hacka dig in i datorer? I så fall kan du bli en stolt ägare till en PlayStation 3.

Shimpinomori
har lagt upp en webbplats som körs på en PS3:a (som kör Fedora Linux), och har utlyst en tävling där vinnaren får en PlayStation 3 med en hårddisk på 160 GB och en förinstallerad version av Linux, en HDMI-kabel till tv:n och spelet Resistance: Fall of Man. Vad måste man då göra för att få hela paketet? Jo, man måste hacka sig in på hans PS3 och byta ut en bild på sidan (föreställandes en liten flicka som håller i en PS3-låda) mot en annan bild som ligger i mappen "ps3_challenge" på PS3:an. Sedan ska man lägga in en textfil i samma mapp med sitt namn och sin adress, samt skriva ett inlägg på ett forum och skicka ett e-postmeddelande till tävlingsarrangören.

Han vill dock att själva hackandet ska skötas snyggt, så man får inte göra något annat som att slå ut servern eller angripa några av de andra sidorna på samma server. Tävlingen håller på tills någon lyckas med bedriften, dock längst till i början av januari.

Så ligger det alltså till. Om du tror att du är tillräckligt skicklig på att ta dig in i Linux-datorer så är det bara att sätta igång!

Djävulen börjar böla för fjärde gången.

Capcoms Devil May Cry-spel tillhör den mest actionfyllda serien som släppts till PS2 (förutom tvåan som var rätt trist). Benhårda strider med både närstridsvapen och pistoler mot snygga fiender och en rätt skruvad handling i sann japansk anda (halvdemonen Dante har en detektivbyrå och spöar demoner och andra fiender, bl.a. sin tvillingbror) har gjort serien till en skön klassiker. Nu kommer fyran till PS3, och det ser lika snabbt och snyggt ut som sina föregångare. Jag hittade ett filmklipp där någon har kört genom demoversionen, och man kan inte annat än imponeras av skickligheten. Tänk om man vore så här bra.

DMC4 släpps någon gång till våren, förhoppningsvis i samband med premiären av PlayStation 3 här i Europa. Det ser verkligen lovande ut.

Nya och gamla klassiker på PS3

PS3 har en hämtningstjänst som heter PlayStation Store där man kan köpa lite enklare spel för en billig penning. Några exempel är det avkopplande och Snake-inspirerade fl0w (testa onlineversionen helt gratis), ett Sudoku-spel och lite annat.

Nu har den gamla spelveteranen SNK berättat för speltidningen CVG att deras gamla klassiker också kommer att finnas för försäljning i butiken. SNK ligger bakom klassiker som Ikari Warriors, Metal Slug, King of Fighters, Samurai Shodown och min absoluta arkadfavorit Super Sidekicks (som är ett fotbollsspel). Nu får man väl se vilka spel de släpper, men jag håller i alla fall tummarna för The Next Glory: Super Sidekicks 3.

Snart kommer man även att kunna hämta gamla PS one-spel till och spela dem på sin PSP, för en kostnad på mellan 6 och 12 dollar (ca 45-90 kronor, även om priserna här i Europa lär variera). Sony arbetar tydligen även med att göra dessa spel spelbara på PS3 direkt, så snart kan man alltså fylla hårddisken med gamla favoriter. Jag ska göra slag i saken och spela klart den sista banan i Jet Moto någon dag. Sedan är ju Final Fantasy VII en sån klassiker att alla bör spela det minst en gång i sitt liv.

Hur mycket får man plats med egentligen?

image566Bloggen har flyttat och den nya adressen är PS3bloggen.se. Klicka här för att komma till den nya sidan och läsa de allra senaste nyheterna, recensionerna och förtittarna!

Vad innebär egentligen den nya generationen när det gäller utrymmeskrav? Hur mycket mer utrymme behöver vi för att få ut den bästa grafiken, det fetaste ljudet och de största banorna?
Den här reklamfilmen ger en rätt schysst vibb om hur mycket man kan klämma in på en Blu-Ray-skiva. 50 gigabyte är ju tio gånger så mycket utrymme som vanliga PS2-spel (finns det ens PS2-spel som utnyttjar dubbla lager?).

 
PS3 har ju släppts i versioner om 20 och 60 GB i både Japan och USA. Nu är det inte helt säkert att 20 GB-versionen kommer hit till Sverige, men eftersom man enkelt kan byta ut hårddisken mot större variant så är det inget större hinder ändå.  Vill man meka lite extra så kan man dessutom installera det kostnadsfria operativsystemet Yellow Dog Linux på PlayStation 3, som då kan köras parallellt med det vanliga operativsystemet. Gillar man att hitta roliga lösningar så är det här alltså helt perfekt, även om jag själv nog inte har några större behov att göra det. Något att hålla koll på framöver, med andra ord.

Välkommen till den svenska PlayStation 3-bloggen!

Nu är det äntligen dags att slå upp portarna för den svenska PS3-bloggen.
Jag tänker guida er genom speldjungeln och gräva fram alla nyheter och godbitar som rör PlayStation 3 åt er. Under månaderna fram till lanseringen av PS3 i mars här i Europa kommer jag att ge er spelnyheter, skvaller, förhandstittar, funderingar och en himla massa annat.

Ni kommer att få officiella och inofficiella nyheter, exklusiva bilder, sköna filmklipp och djupgående speltester samt galenskaper från både Japan och USA (där konsolen precis släppts, med en hel del sjuka händelser som resultat). Jag kommer att göra mitt bästa för att lägga upp så mycket intressanta saker som möjligt, och om ni har några förslag eller idéer så är det fritt fram att tipsa mig om dem i kommentarfältet. Om ni har några frågor så är det bara att ställa dem där, så ska jag göra mitt bästa för att svara på dem. Tro mig när jag säger att det här kommer att bli den ultimata källan för svenska PS3-nyheter!

PlayStation 3 har i alla fall släppts i de två andra regionerna, med uppemot 90 000 enheter i Japan och ungefär 400 000 i USA. De amerikaner som inte fick tag på en enhet vid premiären behöver dock inte bli lurade av skumma försäljare på Ebay (med allt vad det innebär - folk har verkligen ingen skam i kroppen), för nu har spelsidan Kotaku meddelat att den andra omgången maskiner redan är på ingång. Det ser alltså ut som att Sony kommer att få ut en miljon PS3:or i USA innan årsskiftet.

Det gör det visserligen inte väntan enklare för oss här i Sverige, men mars är inte så hemskt långt borta. Under tiden kan man i alla fall få upp ett sug för spelen. Själv längtar jag ihjäl mig till Motorstorm och SingStar. Det ska bli riktigt kul att se vad SCEE lyckas göra med SingStar-konceptet till PS3. Det har varit lite tyst om det på sistone, men jag vet i alla fall att man kan köpa enstaka låtar, vilket i princip räcker för att jag ska vara nöjd.

Okej, så det här blev ett lite svamligt första inlägg. Jag ska försöka vara lite mer samlad i framtiden. Men man måste ju börja någonstans, eller hur? Eftersom klockan börjar bli mycket så tror jag att vi säger så.

Mitt namn är i alla fall Toby och jag vill bara säga "Välkommen till den svenska PlayStation 3-bloggen"!

hits