Tankar kring Blu-ray

image566Bloggen har flyttat och den nya adressen är PS3bloggen.se. Klicka här för att komma till den nya sidan och läsa de allra senaste nyheterna, recensionerna och förtittarna!

111957-195Konsumentundersökningsföretaget Nielsen VideoScan har gått ut med uppgifter om att det ser väldigt ljust ut för skivformatet Blu-ray Disc jämfört med HD DVD, och att BD numera leder det så kallade "formatkriget".

Under årets första vecka sålde Blu-ray mer än dubbelt så bra som HD-DVD i USA, och under den andra veckan så sålde formatet nästan tre gånger så bra. Sony har även presenterat en enkät där 100 000 PS3-ägare deltog, där 90 procent av de svarande sade att de sett på Blu-ray-film på sitt system. 80 procent sade att de tänkte köpa filmer i framtiden, medan 72 procent berättade att de hade för avsikt att hyra film. De positiva siffrorna är nog delvis tack vare att de första PS3-maskinerna i USA fick med ett exemplar av filmen Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, så vi får hoppas att det medföljer någon film med Europalanseringen..

111957-199Sony Computer Entertainment America var snabba med att gå ut med att det till stor del beror på att det finns fler än 2 miljoner PS3:or på marknaden (med 6 miljoner som mål i slutet av mars), och de har en viss poäng där. Alla PS3:or är utrustade med en BD-spelare, som kan utnyttjas till fullo av såväl filmerna som spelen. Till t.ex. Xbox 360 kommer det snart ett HD DVD-tillbehör, men frågan är hur kul det är att köpa ett externt tillbehör för 1800 kronor som bara kan användas till att spela upp film? Det går med andra ord inte att använda den till att lagra större spel. Hittills så har den sålts i ca 100 000 exemplar i USA (vilket innebär att det bara är en procent av ägarna som köpt en enhet). Vi får se hur det går när den släpps i Europa. Jag tycker personligen att marknaden lite nischad på det sättet och att diskussionen blir lite skev, då det inte blir en hjärtefråga för spelare utan för filmtittare. Bryr sig folk som bara gillar spel sig nämnvärt om ett sånt tillbehör? Jag har kanske fel. Säg till vad ni tycker.

På PS3:an får man automatiskt tillgång till film i HD-format, vilket ger ett visst mervärde. Visst, priset är högre, men som jag sagt flera gånger tidigare så kommer just den framtidssäkringen visa sig vara otroligt fördelaktig om ett år eller så när spelutvecklarna börjar släppa spel i 50 GB-storleken. Har ni några åsikter om det här? Säg vad ni tycker i kommentarerna, eller när ni chattar med mig på onsdag.

Kommentarer
Postat av: Andreas

Blue-Ray spelare i PS3:an är oerhört viktigt.
Jag håller med dig (=

Har väldigt svårt att tänka mig att folk betalar så mycket för att bara se på HD-filmer, då kunde man lika gärna "kommit ut ur garderoben" och köpt en PS3 på en gång :D

hehe

2007-02-06 @ 19:30:33
Postat av: Johnny

Jag har förbokat PS3 till för att se på HD-film. 70% film - 30% spel. Den kostar nästan hälften vad en stationär Blu-ray-spelare gör nu i början.

2007-02-06 @ 22:38:28
Postat av: ABC

Hoppas uppgifterna stämmer med att Bluray har sålt bra/bättre än HD-DVD och börjar ta täten i "formatkriget", inte för att jag tvivlar på dina källor men jag har också hört att HD-DVD har haft framgångar i USA, så jag vet inte.

1. Kommer alla spel som släpps till PS3 att hamna på Bluray skivor, eller kommer vissa mindre spel komma på DVD skivor?

2. Tror du verkligen det är möjligt att skapa spel med en storlek på 50 GB?
Kan tänka mig att det resulterar i massvis av detaljer i spelen... ska bli kul att se.

3. Kommer alla Bluray filmer i 1080p upplösning? För mig som bara har 720p och 1080i stöd för min TV... kommer då filmen automatiskt "skalas ner" till 720p?

2007-02-07 @ 02:42:59
Postat av: GeordieNinja

Jag har redan köpt en blu-ray film för att testa på min Playstation 3, filmen är "Click" köpt på elgiganten =)
Så den ska jag se på kvällen den 23:e mars ;)

2007-02-07 @ 05:24:03
Postat av: Andreas

Jag har beställt Click också :)

2007-02-07 @ 10:22:01
Postat av: Axel

Vill ni ha en bra informationskälla om Blu-ray (och HD-DVD) så ta en titt på http://www.highdefdigest.com/

Vill man reta XBox ägare med HD-DVD add on så har de ett smackdown-area i sitt forum men webbsidan som helhet är objektiv.

Har följt utvecklingen mellan Blu-ray och HD-DVD en hel del och alla siffror och nyheter under 2007 har varit till Blu-rays fördel.

För att se hur försäljningen av blu-ray filmer går kan man ta en titt på följande sida:

http://www.eproductwars.com/dvd/

2007-02-07 @ 12:26:29
Postat av: Fredag

Visst är PS3 prisvärd som Blu-ray-spelare och visst är det possitivt att utvecklarna av spelen använder de resurserna i större utsträckning.

Men när vi talar om priset på en sida som är startad/sponsrad av Nordisk Film, kanske du kan svara eller vidarebefodra frågan på varför Svenskar ska betala ca 900-1200 kronor mera än Britterna, som i sin tur redan betalar vansinnigt mycket mer än Japanerna.

Vi får ju inga fördelar utöver resten av EU, som fått ?599 eller £425 som riktpris ink VAT, så jag ser ingen anledning till att köpa PS3 av Nordisk film i Skandinavien när de lägger på så mycket mera på ett redan ansträngt pris. Samma gäller även spel och film och tillbehör, vill man verkligen "tvinga" många av konsumenterna i Skandinavien till import istället för att gynna våran egen marknad?

Tycker frågan är legitim, men förstår om du måste svara pro NF AB, eller får du säga vad du verkligen tycker utan att din lön dras in?

"och en debatt kring konsolen" står det längst ner, så jag hoppas att detta inte uppfattas som något annat än en debatt kring konsollen. Många avbokar ju nu, så det är inget låtsasproblem, utan det bromsar utvecklingen på den Svenska marknaden. Ville man sprida Blu-ray här, så kanske ett realistiskare ingångspris skulle hjälpa till. All press är ju inte bra press, när tidningar som Aftonbladet går ut med helsidor om det orealistiska priset, och forumen kokar av missnöje.

2007-02-07 @ 12:47:33
URL: http://www.sweclockers.com
Postat av: Toby

ABC:
1) Det kommer nog på både och. PS3:an kan ju spela upp cd, dvd och blu-ray, så det är bara för utvecklarna att välja.
2) Ja, det tror jag absolut. Metal Gear Solid 4 sägs ju ligga närmare 50 GB enligt planeringen.
3) Nej, det beror nog på. Men de flesta kommande filmerna kan nog köras i 1080p. Tror att vissa tidiga filmer kan ha lägre upplösning, men det går att skala bilden ifall det behövs.

2007-02-07 @ 12:57:47
URL: http://ps3.blogg.se
Postat av: Toby

Fredag: Angående priset så vet jag inte de exakta skälen till att priset är högre, men vi i Sverige har alltid fått betala mer pga vår höga momssats. Ett annat skäl som jag har sett förekomma en hel del är leverans- och speditionsavgifter. Nu vet jag inte hur stor utsträckning det rör sig om, men det är i alla fall en uppgift som dyker upp då och då i sammanhanget. Det har blivit allt mer knasigt i och med att euron har börjat införas i fler länder (vilket märks i Norden och i England), men jag har hört att även Finland kommer att få ett högre pris än övriga Europa... och där kommer väl fraktavgifterna in i bilden antar jag. Sedan har vi andra sociala avgifter och garantikrav här i Sverige, som får priserna att variera.

Klart att frågan är legitim. Jag är inte anställd av Nordisk Film, och jag tycker helt klart att prisfrågan är viktig. Så det är klart att vi ska ha den här diskussionen :)

Vad gäller att folk avbokar och liknande så har jag inte tillgång till några siffror, utan man får förlita sig på vad folk säger på Internet. Forum förmedlar bara en del av sanningen, och är ofta inte representativa för vad den stora köpmassan tycker. Men trots det så är det självklart att man får tycka att priset är högt. När det slutliga priset väl släpps så tänkte jag att vi kunde ha en diskussion om det då i kommentarerna, men vi kan ju snacka nu med :)

2007-02-07 @ 13:08:59
URL: http://ps3.blogg.se
Postat av: Toby

Axel: Tack för tipset.
GeordieNinja & Andreas: Min första film lär bli Casino Royale. Har inte hunnit se den på bio än, så jag väntar nog på den.
Johnny: För mig är det nog 80 % spel (inkl. bakåtkompatibilitet och hämtade spel), 10 % film och 10 % mediecentral, med bl.a. webbläsare.

2007-02-07 @ 13:22:15
URL: http://ps3.blogg.se
Postat av: Fredag

Vad bra.
Då börjar jag med att påpeka att Svensk moms endast är 7,5% dyrare här jämfört med det Europeiska snittet.

599? = 5445 kronor. Lägg på den höga Svenska momsen med 7,5%, så blir summan 5850:- kronor. Vilket nästan exakt motsvarar det britterna betalar, så det finns fortfarande goda marginaler till övriga angivna argument innan man går över 6000:- som tyvärr är en smärtgräns för många.

Då finns ju marginler till frakt, spedition, garantier och vinst. Om övriga länder(utöver Skandinavien, som alla är under NF AB) klarar ett slutpris på ?599, eller England, med 425£ så tycker jag det låter orimligt att vårat pris ska gå över 6000:- för så annorlunda är inte våra villkor, och jag tvivlar på att NF AB får betala mera än övriga EU.

Tror det handlar om vinst. Man är van vid att kunna ta ut mer vinst av oss, och kör i samma spår. Med internet så krymper världen, och det börjar bli dags att ifrågasätta hur mycket som är rimligt. Själv tycker jag det är synd att bromsa marknaden, när motsattsen krävs för att öka intresset för både Blu-ray och PS3, som i sin tur ökar intresset för högupplösta displayer osv. Ringar på vattnet. Men det är en annan fråga. Jag är motsattsen till bakåtsträvare, så jag blir lite upprörd när jag ser bromsklossar. En galen prissättning på PS3 är väl just en sån bromskloss.

Trodde detta skulle bli raderat, så jag tackar för öppenheten, och hoppas att detta får fler att ta del i debatten.

2007-02-07 @ 13:50:50
Postat av: Fredag

EDIT:
Euro-tecknet översätts till ett frågetecken här.

2007-02-07 @ 13:53:24
Postat av: Axel

Finns inget som hindrar att man köper sin Playstation från t.ex. Tyskland. Man behöver inte betala 25% extra moms eller liknande eftersom det är inom EU. Frågan är om inte till och med skulle kunna garanti, retur och liknande genom t.ex. Mediamarkt om man köper den från Mediamarkt i Tyskland...

Priset är för högt. Nordisk Film vill ha lite extra provision. Tror dock att de lurar sig själva. Om de satte priset till 15000:- så skulle de tjäna mycket mindre pengar eftersom nästan ingen skulle köpa den. Tror att gränsen för maximal vinst går vid ca 6000:-. Jag kommer troligtvis att avboka min och importera...

2007-02-07 @ 14:47:33
Postat av: Toby

Fredag: Just ekonomin vet jag som sagt inget om, utan jag har mest listat skäl till att det kan vara så. Det finns iofs mängder av andra skäl, men de kretsar mer kring Sveriges ekonomi än just Nordisk Film. Saker brukar kosta mer i välbärgade länder (Wii kostar t.ex. ca 20 procent (500kr) mer i Sverige än i övriga Europa). Priser sätts enligt valutan, och valutor binds till varandra för företagen. Jag vet inte vad Nordisk Film har för avtal, men om den är bunden till en viss kurs så påverkar det hela avtalet.

Ekonomin snurrar på, och jag tror inte att 500 kronors skillnad i ett lanseringspris kommer att påverka den tekniska utvecklingen i Sverige. Men det är klart att 6000 kronor vore bättre än 6500 kronor. Jag är helt med dig på den punkten.

Men jag ska se om jag kan hitta ett mer officiellt svar, men läs t.ex. intervjun med Ray Maguire i England om valutor och liknande. Även om det inte är exakt samma marknad så finns det uppenbara paralleller. http://threespeech.com/blog/?p=275

2007-02-07 @ 14:53:43
URL: http://ps3.blogg.se
Postat av: Fredag

Jo, jag har läst det, är tillräckligt påläst i frågan, och tror inte det krävs så mycket för att inse att Jens Alex förklaringar inte motiverar ett påslag på den nivån. Ena gången är det momsen, och när inte det funkar, så kommer nya anledningar. Känns inte så ärligt.

Redan vid 425£ är det ett rejält påslag från de 599 Euro som övriga EU betalar, om vi ska återgå till England, vilket enbart det täcker in hela den Svenska momsen, som jag skrev ovan, och de hanterar alla omkostnader för 5850:-

Därifrån upp till 6500:-om vi ska ta det som ett exempel, så är det ett påslag på 650:- utöver momsen, vilket inte känns motiverat med de förklaringar som gått ut...
Den bundna valutan gäller Euro mot Japans Yen, så det argumentet står sig inte här. Att enbart Skandinavien ska få ett sånt påslag har inte med det att göra. Svensk ekonomi svarar bara för den högre momsen, som vi redan räknat på här. Våran välfärd gör att de tar ut mera vinst här helt enkelt.

Frågan är om det inte gått för långt när allt fler börjar tala om import. Det är klart att allt rullar på ändå, men det optimala för alla parter hade varit att inte kliva över 6000:-
Redan då betalar vi 660 Euro, vilket är en hel del mer än de övriga länderna utanför skandinavien, vilka som sagt klarar sin hantering för långt mindre.

Att dra upp priset över 715 Euro känns då återigen väldigt omotiverat.

Känns som att jag upprepar mig, men jag tror det är ett misstag att ta så mycket vinst på ett redan ansträngt pris. Hur stort misstag återstå att se.

2007-02-07 @ 16:05:03
Postat av: Tap10lan

Jag håller med Fredag, men samtidigt tycker jag att han/hon bör se intervjun med Mr. God of War, som du länkat till i en senare blogg... ;D (även om den inte besvarar frågan om jämförelser med andra länders prisnivåer, så säger han ju saker om framför allt framtidssäkring som är applikabla vad gäller parametern "högt pris").

2007-02-12 @ 21:33:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0